Kira sözleşmesi imzalarken mutlaka bilmeniz gereken 6 şey!

Kiralık evler sadece fiyatlarıyla değil, sözleşme maddeleriyle de gündemde… Peki kira anlaşmasını yenileyecek kiracılar veya yeni bir kira sözleşmesi yapacak olanlar nelere dikkat etmeli? Kira sözleşmesi imzalarken mutlaka dikkat edilmesi gerekenleri uzmanlar sıraladı. İşte kira sözleşmesi imzalanmadan önce mutlaka bilmeniz gerekenler…

Kira sözleşmesi imzalarken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Son dönemde zamlar nedeniyle kiracılar ile mülk sahibi arasındaki anlaşmazlıklar artıyor. Sulh hukuk ve icra mahkemelerinin yoğun şekilde kiracı ve ev sahibi arasındaki davalarla dolduğu bir dönemdeyiz. Özellikle eski kiracılar ile mülk sahipleri arasında sorunlar yaşandığı biliniyor.

Kiracı Evi Mahvetmiş Gitmiş! Ev Sahibine Ne Diyeceğim? - Milliyet Emlak

6 maddede kira sözleşmesi imzalarken dikkat edilmesi gerekenler

1) Kiracı mutlaka ve mutlaka yazılı kira sözleşmesi yapmalı. Sözlü kira sözleşmesine itibar edilmemeli.

2) Kiracı, kira sözleşmesiyle birlikte imza attığı tarihte meskenin DASK poliçesini mutlaka almalı.

3) Taşınmaza ilişkin elektrik, su ve doğal gaz gibi tüm genel abonelik hizmetleri kiracı üzerinden yapılmalı.

4) Kiracı asla boş tahliye taahhüdü düzenlememeli. Eğer böyle bir şey düzenlenecekse tahliye tarihi net olmalı.

5) Kiracı, kira bedeli ve kullanım kaynaklı vergiler dışında hiçbir verginin ve yan giderlerin kendisine ödetilmesini kabul etmemeli. Mesela emlak vergisi, ecrimisil ödemesi, taşınmazın aynından kaynaklanan vergiler mal sahibinin ödemekle yükümlü olduğu vergiler. Kiracı sadece kullanım kaynaklı ödemeleri yapmalı.

6) Kira sözleşmesine “taşınmazın mülkünden kaynaklı yatırım bütçesinin tüm kalemlerinin mal sahibince ödenmesi” hususu eklenmeli. Mesela asansörün değiştirilmesi mülk sahibinin, bakım ücreti kiracının; kombi değiştirilmesi mülk sahibinin, bakımı kiracının sorumluluğundadır. Binanın boyanması ve güçlendirilmesi mal sahibine aitken, bahçe ve çevre bakımı ücretlerini kiracının ödemesi gerekiyor. Apartman görevlisinin maaşı kiracıya, kıdem tazminatı mal sahibine aittir.

https://media-blog.zingat.com/uploads/2019/11/kira.zam_.kasim_-690x460.jpg

Kiracıların hak talep edebilmesi ev faturaları neden önemli?

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, gelinen noktada ev sahiplerinin, yeni kiracıyı istedikleri zaman çıkarabilmek için, boş veya tarihli tahliye taahhüdü istediğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ayrıca su, elektrik ve doğal faturasını kiracı üzerine yapmıyorlar. Ev sahibi herhangi bir sözleşme yapmadan ‘Burada oturabilirsin, al anahtarını. Ancak faturalar benim üzerime olacak. Fatura geldikçe size ibraz ederim’ diyor. Kiracı bu şekilde kalmayı kabul ederse, ilerleyen zamanlarda fırsatçı ev sahibi istediği an su, elektrik ve doğal gazı kapattırıyor.

DASK poliçesi veya herhangi bir sözleşme olmadığı için kiracı abonelikleri üzerine alamıyor. Böyle bir durumda kiracı hak da talep edemiyor. Çünkü, kiracının hukuki anlamda hakkının korunması veya mahkemeye başvurabilmesi için ‘mal sahibinin aldığı kirayı beyan etmesi’ veya ‘kiracının oturduğu evi ikametgah olarak kullandığını bildirmesi’ gerekiyor. Bu nedenle herhangi bir hukuki yaptırım yapılamıyor.”

“Doğru hazırlanan kira sözleşmesi tahliye tehdidini ortadan kaldırıyor”

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Kiraz, sözleşmelerde 6 önemli maddenin (yukarıda sıralanan liste)  açıkça belirlenmesi durumunda kiracının, kira tespit davasına maruz kalmadan yasal artışı uygulayarak 5 yıl boyunca oturmaya devam edebileceğini kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

“Ayrıca 1+10 yıl boyunca doğrudan tahliye tehdidiyle karşı karşıya kalmayacaktır. Burada kirasını zamanında ödemesi ve yasal artışı doğru şekilde yapması önemli. Mal sahibine haklı tahliye sebebi oluşturacak bir gerekçe verilmediği sürece 10+1 yıl boyunca doğrudan tahliye tehdidiyle karşı karşıya kalınmayacaktı. Öte yandan mal sahibinin gerçekten ihtiyacı varsa ve bunu belgeliyorsa, mülk satılmışsa ve yeni alan kişinin de ihtiyacı varsa, kiracı borcunu ödemeyip iki defa ihtara maruz kalmışsa ve temerrüde düşmüşse tahliye mal sahibinin hakkıdır.”